«I det store norske leksikon står det at Empati betyr innlevelse, evne til å identifisere, forstå og anerkjenne gyldigheten av andres følelsesmessige tilstand og reaksjoner».
Jeg skrev dette innlegget for en tid tilbake og basert på flere samtaler og prosesser med nytilsatte både mellom- og toppledere, så tror jeg det er greit å «repetere» dette relativt korte, men forhåpentligvis konkrete innlegget:
«For meg som har jobbet med nye ledere på alle ledernivåer i snart 25 år, så er det å ha eller opparbeide seg det jeg kaller «KONTEKST-EMPATI» helt avgjørende.
Dette handler på både individ-, gruppe-, ledelses- og organisasjonsnivå.
Det handler mye om å både sette seg inn i og bli satt inn i ALT det du overtar som ny leder.
– Som fra kunnskap til kjennskap.
– Som fra oversikt til innsikt.
– Som fra dokumenter til følelser/reaksjoner.
Du må bruke BÅDE hodet og hjertet (i samspill) dersom du skal klare å «få til» kontekstempati.
Kontekstempati er nemlig ikke noe du har, men noe du bruker.
Det handler om kontekstuell innlevelse og det handler om å identifisere, forstå og anerkjenne gyldigheten av for eksempel dine nye medarbeideres forventninger, ønsker og behov. Gjennom blant annet strukturerte og kontekstuelle oppstartssamtaler
Så dersom du ikke har en strukturert og dialogbasert plan for dine første 90 dager i ny lederjobb, så har du IKKE muligheten til å utøve kontekstempati i praksis.
Det LEDER trolig til at du kommer «skjevt ut av hoppkanten» og står i fare om ikke å «tryne» som ny leder, så i alle fall komme til «kort».
De første dagene som ny påtroppende leder er som å være utsatt for både et flomlys og en rekke «forstørrelsesglass»:
“People will remember vividly their first impressions of you and their last interaction with you. While you can update their last interaction constantly, you are going to be stuck with those first impressions.”
(Bradt, Check & Pedraza 2006:81).
Derfor er oppstarten og de første 90 dagene så utrolig viktig å både planlegge og gjennomføre.
Så kontekstempati er noe du kan trene deg (opp) på. Spørsmålet blir da: er du trent på og for dette?
Oppsummert: «En god begynnelse er halvparten av et godt resultat» (Platon).